Burger Facts

Totul despre Burgeri – 14 Lucruri Fascinante despre Burgerul tău (Infografic)

Câteva dintre lucrurile pe care le vei citi îți vor da lumea peste cap, dar nu ne crede pe cuvânt. Uită-te doar la reacția lui Jon Stewart:

mindblown

 

Dacă ne întrebi pe noi, burgerul este unul din cele mai bune lucruri pe care cineva le poate mânca pe această planetă. Conceptul de burger a evoluat și s-a schimbat o dată cu trecerea timpului, dar esența burgerului rămâne aceeași: două chifle, carne delicioasă și o felie de salată în mijloc. V-ați gândit însă vreodată cum arată cel mai mare burger din lume, sau unde s-a vândut primul burger făcut vreodată? Noi avem toate răspunsurile.

 1. Burger? Ham-Burger? Cum să îl numim?

Să începem cu esențialul: de unde vine numele? Deși burgerul este acum cel mai popular în America de Nord, conceptul de burger a pornit din Germania, din orașul … ați ghicit: Hamburg. Burgerul a fost adus în State de imigranți germani în anii 1800 sub forma de friptură de Hamburg. Deși burgerul a ajuns acum unul din cele mai apreciate mâncăruri din lume, totul a început cu un concept ce era destinat clasei de jos a societății.

 1. Burgerul și sandwich-ul Libertății

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, americanii au poreclit burgerul sub numele de “Sandwich-ul Libertății” pentru a evita un nume german pentru burger, dar asta nu a funcționat pentru un timp îndelungat. Cu puțin noroc, am evitat astfel situația în care să comandăm un dublu sandwich al libertății cu o porție mare de cartofi prăjiți. Parcă nu sună chiar foarte bine, nu ?

 1. Toată lumea mănâncă burgeri

Și da, lumea chiar mănâncă burgeri, nu glumă. Cam cât de mulți? La nivel global, 60% din sandwich-urile mâncate sunt burgeri. Dacă adăugăm toate variațiile de burgeri, de la cheeseburgeri la dublu burgeri, doar americanii devorează 50 de miliarde de burgeri pe an – ceea ce înseamnă că fiecare american consumă, în medie, 3 burgeri pe săptămână. Poate nu suntem chiar americani aici la The BurgerPost, dar cu siguranță facem tot ce putem să ridicăm media europeană.

 1. Primul restaurant pentru burgeri încă funcționează

Vă vine să credeți că primul restaurant care a pus burgerul în meniu încă funcționează? “The New Haven”, Conn., s-a lansat în 1895 ca un loc simplu pentru a lua prânzul. Deși afacerea este ceva mai mare astăzi, nu e atât de complexă pe cât te-ai aștepta de la localul care reprezintă primul restaurant pentru burgeri din lume. Restaurantul este acum numit “Louis Lunch” și chiar și astăzi rămâne fidel unei filozofii mai vechi, permițând doar 3 condimente pentru burger: ketchup, muștar și maioneză. Oricine încearcă să adauge vreun alt condiment interzis este rugat să părăsească pe loc restaurantul. Se pare că principiile de școală veche încă rămân valide în primul restaurant pentru burgeri din lume.

 

first burger place

By Dmadeo – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6013611

 1. Hamburg aproape că devine Veggieburg

Pentru un scurt moment din 2009, lumea părea că se întoarce pe dos. PETA oferea orașului Hamburg, la acel moment, veggie burgeri în valoare de 15.000$ pentru a-și schimba numele în Veggieburg. Șocant sau nu, oferta nu a fost luată în serios the oficialitățile din Hamburg, spre bucuria noastră, a tuturor iubitorilor adevărați de burgeri.

 1. Cel mai mare burger din lume pe care banii nu îl pot cumpăra

La fel ca și conceptul original, cel mai mare burger vine din Germania. Burgerul mamut cântărește exact 1.164,2 kg și a fost gătit, construit, asamblat de 300 de oameni. Acum burgerul mai există doar în fotografii, în Cartea Recordurilor Guinness, dar și în memoria creatorilor și a celor 3.500 de participanți. Dacă însă doriți să comandați ceva la fel de gigantic, să trecem la următoarea secțiune.

 1. Cel mai mare burger din lume pe care banii îl pot cumpăra

largest burger

Cel mai mare burger din lume disponibil spre vânzare poate fi găsit la Juicy Foods, și poate fi al tău pentru “doar” 5.000$. Crezi că e un pic prea mult? De fapt, poate nu e chiar cea mai proastă afacere, de vreme ce primești un burger ce cântărește 352,44 kg. Dacă ești însă atât de înfometat, nu fugi spre Juicy Foods cu cei 5.000$ încă. Comanda trebuie plasată cu cel puțin 48 de ore înainte. Până la urmă, nici Roma nu a fost construită într-o zi așa că nu te aștepta ca burgerul gigant să fie gata atât de rapid.

 1. Iar premiul pentru cei mai mulți burgeri consumați în 3 minute merge la …

Trebuie să recunoaștem, sunt destui oameni în lume mult mai pasionați de burgeri decât noi, cei de la The BurgerPost. Oamenii despre care vorbim joacă în liga superioară, o ligă din care nici nu suntem siguri că vrem să facem parte. De exemplu, deținătorul recordului curent pentru cei mai mulți hamburgeri mâncați în 3 minute  este un pasionat din Japonia care a reușit să devoreze 12 burgeri în doar 3 minute. Dacă vă întrebați, a ales maioneza ca singurul condiment ce îi era permis.

 1. Cel mai scump burger

Burgerul “FleurBurger 5000” este vândut în orașul în care opulența întâlnește haosul, mai exact, Las Vegas. Chiar și la un preț uimitor de 5.000$, se spune că se merită, în opinia lui Robert Frank de la CNBC, însă doar dacă ești, din întâmplare, un miliardar. Poate că burgerul minune costă tot pe atât cât cel mai mare burger din lume pe care banii îl pot cumpăra, însă de data asta nu primești aceeași cantitate pentru banii cheltuiți. Rețeta include carne de vită Wagyu, foie gras și trufe negre. Deși burgerul are și un meniu atașat, acesta nu vine cu o doză de Coca-Cola, după cum vă puteți imagina, ci cu o sticlă de Petrus din 1995 (unul din motivele pentru care este atât de scump). Suntem siguri că burgerul este absolut delicios și nu poți cere ceva mai bun decât atât. Poate chiar să fie și cel mai bun burger din lume, dar cu siguranță miroase a dezastru financiar. Revenim la acest subiect după ce facem primul nostru milion de dolari.

 1. Fără carne de vită?

Ați auzit foarte bine. Toți burgerii din India sunt fără carne de vită. Nici măcar McDonald’s nu vrea să înceapă un război cu guvernul sau populația, așa că vinde o mulțime de veggie burgeri și încă un burger numit Maharaja Mac ca alternativă pentru Big Mac.

 1. Cea mai mare afacere cu burgeri

Suuurpriză surpriză – e McDonald’s , cu un total de 18.710 restaurante peste tot în lume. Cel mai popular sandwich este Big Mac, însă nu acesta a fost numele său dintotdeauna.

 1. Big Mac nu a fost mereu denumit Big Mac

Unul din cei mai populari burgeri din lume este Big Mac, dar nu a fost așa mereu, iar numele a fost schimbat de nenumărate ori. McDonald’s a încercat nume ca “aristocratul” sau “burgerul royal”, însă, surpriză sau nu, toate au fost o dezamăgire. Dezastrul s-a încheiat însă când Esther, membră a departamentului de Marketing, de doar 21 de ani a venit cu geniala idee de a denumi burgerul Big Mac – și așa a și rămas.

 1. Standarde de trai comparate cu prețul burgerului

The Economist, una din cele mai prestigioase reviste de economie din lume, are un raport anual denumit Big Mac Index, în care puterea de cumprărare este măsurată prin câți burgeri Big Mac pot fi cumpărați cu 50$. Raportul este destul de important, de vreme ce decizii financiare sunt luate bazate pe prețul burgerilor. De fapt, raportul este atât de important încât țări cu renume au încercat să trișeze indexul de mai multe ori.

 1. Argentina se joacă cu prețul burgerilor

Lucrurile nu mergeau atât de bine în Argentina în 2011. Creșterea economică a adus cu sine și o rată a inflației destul de mare. Ca orice guvern responsabil, și cel din Argentina a încercat să îmbunătățească situația economică a țării prin micșorarea artificială a prețurilor pentru Big Mac. Big Mac a ajuns să fie mai ieftin decât burgerii mai mici de la McDonald’s. În mod evident, întreaga lume a rămas șocată, iar pasionații de burgeri, cu atât mai fericiți.

 

Acum că ai devenit un atotștiutor în ale burgerului, împărtășește noile cunoștințe cu prietenii tăi. Share and spread the word !

Pentru mai multe rețete, trucuri sau recenzii de restaurante, vizitează pagina noastră principală !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.